Σφάλμα λογισμικού στο Ethereum Blockchain επηρεάζει περισσότερο από το μισό δίκτυο.

Ένα σφάλμα στον πιο δημοφιλές client λογισμικού Ethereum, το Geth, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι το blockchain Ethereum επεξεργάζεται επί του παρόντος δύο αλυσίδες ταυτόχρονα, οι οποίες -αν δεν επιλυθούν- θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ‘διπλής δαπάνης’. 

Μια double-spend attack σημαίνει ότι το ίδιο κρυπτονόμισμα ξοδεύεται δύο φορές, μετατρέποντας ουσιαστικά ένα κρυπτονόμισμα σε πλαστό, διογκώνοντας το περιουσιακό στοιχείο και μειώνοντας την αξία του. 

Το εν λόγω σφάλμα υπάρχει μόνο σε παλαιότερες εκδόσεις του προγράμματος ή σε εκείνες που προέκυψαν πριν από την ενημέρωση του Geth v1.10.8. Η ενημέρωση ονομάζεται επίσης “Hades Gamma”

Οι προγραμματιστές του Ethereum αποκάλυψαν αυτό το σφάλμα στις 18 Αυγούστου. 

Ένας client Ethereum είναι ένα κομμάτι λογισμικού που οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές στο δίκτυο. Αυτό το λογισμικό χρησιμοποιείται για την εκτέλεση κόμβων και όσο περισσότερους κόμβους έχει ένα δίκτυο, τόσο πιο αποκεντρωμένο είναι. Το δίκτυο Bitcoin έχει τους περισσότερους κόμβους σε 11.858, σύμφωνα με το Bitnodes.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 5.289 κόμβοι Ethereum. Με το νούμερο αυτό, ο client Geth είναι το πιο δημοφιλές λογισμικό σε 3.947 χρήστες. 

Με το 74% του δικτύου Ethereum να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Geth και το 73% αυτών των χρηστών (2.858) να χρησιμοποιεί παλαιότερες εκδόσεις του προγράμματος, το σημερινό σφάλμα έχει σημάνει συναγερμό σε πολλούς στην κοινότητα. Περισσότεροι από τους μισούς κόμβους στο Ethereum επηρεάζονται από αυτό το σφάλμα. 

Ενώ το σφάλμα εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα και η ενημέρωση Hades Gamma ήταν διαθέσιμη από την Τρίτη, η σημερινή διάσπαση της αλυσίδας δείχνει ότι πολλοί χρήστες δεν είχαν ακόμη ενημερώσει τους clients τους. 

Η ομάδα προγραμματιστών πίσω από τον client, Go Ethereum, ανακοίνωσε σήμερα ότι “το πρόβλημα επιλύθηκε στην έκδοση v1.10.8 που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.” Προέτρεψαν ξανά όσους χρησιμοποιούσαν παλαιότερους clients να τους ενημερώσουν. 

Δεν είναι το πρώτο split για το Ethereum 

Το δίκτυο Ethereum έχει υποστεί παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν. Τον Απρίλιο, ο δεύτερος μεγαλύτερος client του Ethereum, το Open Ethereum, υπέστη ένα σφάλμα στο οποίο οι πελάτες δεν συγχρονίζονταν με το δίκτυο. Αυτό σήμαινε ότι οι κόμβοι που εκτελούν αυτόν τον client δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το blockchain μέχρι να διορθωθεί το σφάλμα. 

Το Ethereum αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα ξανά τον Νοέμβριο του 2020 καθώς οι χρήστες του Geth απέτυχαν και πάλι να ενημερώσουν τους κόμβους τους μετά από μια βασική ενημέρωση. Σε κάθε μία από αυτές τις προηγούμενες περιπτώσεις διαχωρισμού αλυσίδας που προέκυψε από την αποτυχία των κόμβων να ενημερωθούν εγκαίρως, το ζήτημα επιλύθηκε μόλις οι χρήστες ενημέρωσαν επιτυχώς το λογισμικό τους. 

Εν τω μεταξύ, η τιμή του ETH δεν επηρεάζεται από τα σημερινά προβλήματα. Το κρυπτονόμισμα σημείωσε αύξηση κατά 3,7% τις τελευταίες 24 ώρες και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα $ 3,243, σύμφωνα με την CoinGecko. 

Το άρθρο Σφάλμα λογισμικού στο Ethereum Blockchain επηρεάζει περισσότερο από το μισό δίκτυο. εμφανίστηκε πρώτα στο Cryptobase GR.



from Cryptobase GR https://ift.tt/3mFaAOQ

from https://ift.tt/38meiEG

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις