Ποιο είναι το μέλλον των Play to earn games και tokens;
Θα έχετε ακούσει τη φράση «mass adoption» ή ελληνιστί <<μαζική υιοθεσία>> να αναφέρεται πολλές φορές στο πλαίσιο συζητήσεων σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Ο όρος αναφέρεται στη ευρεία και ταχεία αύξηση της βάσης των χρηστών κρυπτονομισμάτων ή γενικότερα στην διάδοση την χρήσης του blockchain. Στην ουσία, ζητούμενο είναι το πώς θα εισάγουμε στο οικοσύστημα άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με το blockchain και καλώς ή κακώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν βρεθούν να εμπλέκονται στο οικοσύστημα μη εξιδεικευμένοι χρήστες.
Πως θα γίνει αυτό και πόσο μακριά είμαστε;
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βρεθούν τα ανάλογα use cases που δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Και μιλώ για γνώση σε όλα τα επίπεδα. Για να γίνω ποιο συγκεκριμένος, δεν θα χρειάζεται να ξέρει κάποιος σχεδόν τίποτα, πέραν από αυτό που θα μπορεί να δει και να αντιληφθεί φυσικά. Την χρηστικότητα του διακριτικού ( πείτε το utility, use case, όπως θέλετε ) και το άμεσο όφελος για τον ίδιο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δεν θα χρειάζεται να ξέρει ούτε ποιος είναι ο Charlεs Hoskinson, η ποιο fund στήριξε το project στην αρχή, ούτε ποια είναι τα tokenomics και πόσο ποσοστό από την ICO είναι κλειδωμένο για 12 μήνες και άλλα τέτοια κουτσομπολίστικα..
O χρήστης θα πρέπει να έχει μια απρόσκοπτη εμπειρία και να μην συνειδητοποιεί καν ότι αλληλεπιδρά με ένα πρωτόκολλο κρυπτονομισμάτων. Αυτή θα είναι και η μεγάλη επιτυχία και ο απώτερος προορισμός κάθε project.
Τα πραγματικά uses cases είναι εδώ και είναι στο gaming.
Μπορώ να αναπτύξω ολόκληρες παραγράφους και να παραθέτω διαγράμματα με νούμερα για το πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των gamers παγκοσμίως, για το πόσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε στις οθόνες μας, για το πως άλλαξε η ζωή μας και η μορφή της κοινωνικότητάς μας και για το πόσο περισσότερο εστιάζουμε πλέον στον ψηφιακό κόσμο ‘κλέβοντας’ χρόνο από την πραγματική ζωή.
Σκοπός μου όμως είναι να μείνω στην ουσία, που συνήθως είναι πάντα απλή.
Το gaming είναι το πρώτο και ίσως το μοναδικό ακόμα πεδίο μέσα από το οποίο δείχνει να βρίσκει το δρόμο της η τεχνολογία blockhain μαζικά. Μιλώ φυσικά για Play to Earn gaming σε συνδυασμό με NFTs ownership.
Πως όμως γίνεται αυτό; Οι παίκτες κατέχουν κρυπτονομίσματα για ένα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο σκοπό. Τα tokens έχουν χρηστική αξία και τα χρησιμοποιήσουν αγοράζοντας αγαθά τα οποία πωλούνται με αντάλλαγμα τα διακριτικά τους. Και αυτό είναι πραγματικό use case. Όσο και αν ξενίζει σε πολλούς γιατί οι αγορές αφορούν ψηφιακά assets, δεν παύει μια in-game αγορά να είναι μια πραγματική αγορά. Είτε αυτό αφορά ψηφιακό κομμάτι γης, είτε κάποιο NFT όπλο κτλ
Και εδώ θα πρέπει να φανούμε ‘σκληροί’ αλλά και ειλικρινείς.
Σήμερα μπορείς να αγοράσεις πολλά περισσότερα αντικείμενα με MANA, SAND, GALA, AXS κτλ παρά με XRP, Cardano και Solana.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ: Ο απόλυτος οδηγός του οικοσυστήματος GALA.
Γιατί μπορεί τα δεύτερα να μην είναι ‘παιχνιδάκια’ και να υπόσχονται ‘πράγματα και θαύματα’ αλλά όταν ένα οικόπεδο στο Decentraland κοστίζει 618.000 MANA, είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια αγοροπωλησία που διέπετε από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν ένα κανόνι για το Spider tank σου κοστίζει 1300 GALA, μπορώ πολύ εύκολα να καταλάβω και την αξία-ουσία του νομίσματος, αλλά και την αξία και τον προορισμό του αντικειμένου που αγοράζει κανείς. Ο παίχτης επενδύει στο τανκ του με σκοπό να κερδίσει περισσότερες μάχες.
Όταν ένα αυγό Kryptomon, κοστίζει στη Binance 230 BUSD, είναι ένα asset, που αυτός που θα to πληρώσει ξέρει γιατί το κάνει και ποιος είναι ο σκοπός της αγοράς αυτής. Ακόμα και αν το use case είναι το αυγό να εκκολαφθεί, να το εκπαιδεύσει και να το φέρει σε ένα επίπεδο που θα είναι κερδοφόρο για αυτόν.
Όλα τα παραπάνω μπορεί στα αυτιά ενός μη gamer να ακούγονται αστεία. Αλλά το ίδιο αστείες δεν φαίνονται σε κάποιον που δεν γνωρίζει από πρωτόκολλα, οι περιπτώσεις χρήσης των περισσότερων tokens;
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα gaming play2earn tokens έχουν πολύ ποιο ξεκάθαρη χρηστικότητα από τα περισσότερα κρυπτονομίσματα του top 100. Γιατί κακά τα ψέματα, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα σήμερα αποτελούν μέσω χρηματοδότησης των projects, (κάτι σας startup fundraising ένα πράγ μα ) παρά μέσα πραγματοποίησης συναλλαγών. Και επειδή αυτός είναι ο κύριος προορισμός τους, για αυτό το λόγο και για την πλειονότητα των crypto-holders, τα κρυπτονομίσματα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, και όχι μέσο πραγματοποίησης συναλλαγών. Ας είμαστε ειλικρινείς… Πόσοι από εσάς κρατάτε ADA γιατί θέλετε να αγοράσετε τα δώρα σας τα Χριστούγεννα, και πόσοι από εσάς ψάξατε να βρείτε ένα κατάστημα που δέχεται DOT;
Και όμως στο μυαλό των gamers τα πράγματα είναι αλλιώς. Τα tokens που κερδίζουν/χρησιμοποιούν είναι στην ουσία χρήματα και όχι κομμάτια επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Και όταν επανεπενδύουν μέρος αυτών για να αναβαθμίσουν το ‘οπλοστάσιό τους’’ ή να αποκτήσουν περισσότερη ψηφιακή γη το κάνουν με την ίδια λογική που επενδύει ένας επιχειρηματίας στην επιχείρησή του. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο use-case για τα κρυπτονομίσματα και το blockchain!
Που βρισκόμαστε χρονικά όσο αφορά το play to earn.
Η Tesla ήταν η πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (2001). Και χρειάστηκαν γύρω στα 7-10 χρόνια για να δούμε μια πραγματικά κρίσιμη μάζα αυτοκινητοβιομηχανιών να παράγουν καθολικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τη σειρά τους. Θεωρώντας ότι η βιομηχανία των παιχνιδιών στελεχώνεται από ποιο μοντέρνα και προοδευτικά μυαλά, ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια να δούμε να μπαίνουν στο χώρο και οι παραδοσιακοί παίκτες ( Nitendo, Sony, Xbox κτλ )
Ποιο είναι το μέλλον των GameFi tokens;
Ο τομέας των Play to earn παιχνιδιών θα γνωρίσει εκπληκτική ανάπτυξη από τις αρχές του 2022. Οι άνθρωποι θα παίζουν παιχνίδια περισσότερο, και πολλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις θα μετακινηθούν πλέον στο διαδίκτυο. Αυτό με τη σειρά του θα σηματοδοτήσει τη διασταύρωση της πραγματικής ζωής με τη «ψηφιακή» ή «διαδικτυακή» ζωή, που πλέον αναφέρεται ευρέως ως Metaverse. Δεν είναι μακριά η εποχή που ακόμα και η εγκληματικότητα θα λαμβάνει χώρο στο Metaverse..
Καθώς η τεχνολογία θα προχωρά, ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μας θα λαμβάνει χώρα στο Metaverse. Και καθώς όλα θα τα τραβά η ‘μαύρη τρύπα’ του Metaverse, τα όρια μεταξύ του online shopping, του gaming, των Defi κτλ θα γίνονται δυσδιάκριτα. Ήδη υπάρχουν καταπληκτικές προσπάθειες που συνδυάζουν το gaming με το Defi και το staking (ANRK).
Τα tokens που θα έχουν ισχυρό use case θα έχουν τεράστια άνοδο και οι εταιρείες που θα παράγουν εμπνευσμένα παιχνίδια και θα συνδυάζουν διασκέδαση με κερδοφορία για τους παίκτες τους θα εγκατασταθούν για τα καλά στο Τοp 20 των κρυπτονομισμάτων σε market cap. Ίσως σε ένα χρόνο από σήμερα τα μισά tokens στο Top 20 να αφορούν Metaverse και Play to Earn. Όσα μάλιστα, θα συνδυάζουν και τα δύο θα είναι στο Top 5.
Σύντομα θα ξεχάσουμε τον ανταγωνισμό για τα smart contracts. H μητέρα όλων των μαχών θα αφορά το Metaverse και το ποιοι θα διαμορφώσουν το μέλλον του χρησιμοποιώντας Blockchain, 3D Graphics, AI, augmented reality κτλ. Νικητές θα είναι αυτοί που θα ‘επιβιβάσουν΄ εκατομμύρια χρήστες στο Metaverse, αναπτύσσοντας έξυπνες εφαρμογές για την mainstream υιοθέτηση του.
Είναι κοντά η μέρα που η φράση Ethereum killer θα είναι ρετρό.. Από εκεί και πέρα βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!!!
Το άρθρο Ποιο είναι το μέλλον των Play to earn games και tokens; εμφανίστηκε πρώτα στο Cryptobase GR.
from Cryptobase GR https://ift.tt/3xBLJyU
from https://ift.tt/3rnwaKi
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου