Τι είναι το Metaverse;

 Το metaverse είναι μια έννοια ενός επίμονου, διαδικτυακού, τρισδιάστατου σύμπαντος που συνδυάζει πολλούς διαφορετικούς εικονικούς χώρους. Μπορείτε να το σκεφτείτε ως μια μελλοντική επανάληψη του Διαδικτύου. Το metaverse θα επιτρέπει στους χρήστες να εργάζονται, να συναντιούνται, να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται μαζί σε αυτούς τους τρισδιάστατους χώρους.

Το  metaverse δεν υπάρχει πλήρως, αλλά ορισμένες πλατφόρμες περιέχουν στοιχεία που μοιάζουν με metaverse. Τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν αυτήν τη στιγμή την πλησιέστερη εμπειρία μετασύνδεσης που προσφέρεται. Οι προγραμματιστές έχουν ξεπεράσει τα όρια του τι είναι ένα παιχνίδι μέσω της φιλοξενίας εκδηλώσεων εντός του παιχνιδιού και της δημιουργίας εικονικών οικονομιών.

Αν και δεν απαιτούνται, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να ταιριάζουν πολύ σε ένα metaverse. Επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ψηφιακής οικονομίας με διαφορετικούς τύπους tokens και εικονικά συλλεκτικά αντικείμενα (NFT). Το metaverse θα ωφεληθεί επίσης από τη χρήση κρυπτογραφικών πορτοφολιών, όπως το Trust Wallet και το MetaMask. Επίσης, η τεχνολογία blockchain μπορεί να παρέχει διαφανή και αξιόπιστα συστήματα διακυβέρνησης.

Εφαρμογές Blockchain, που μοιάζουν με metaverse υπάρχουν ήδη και παρέχουν στους ανθρώπους βιώσιμο εισόδημα. Το Axie Infinity είναι ένα παιχνίδι για κέρδη που παίζουν πολλοί χρήστες για να υποστηρίξουν το εισόδημά τους. Το SecondLive και το Decentraland είναι άλλα παραδείγματα επιτυχούς ανάμειξης του κόσμου του blockchain και των εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας.

Όταν κοιτάμε το μέλλον, οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες προσπαθούν να πρωτοστατήσουν. Ωστόσο, οι αποκεντρωμένες πτυχές της βιομηχανίας blockchain επιτρέπουν σε μικρότερους παίκτες να συμμετέχουν και στην ανάπτυξη του metaverse.


Εισαγωγή

Οι συνδέσεις μεταξύ του οικονομικού, του εικονικού και του φυσικού κόσμου συνδέονται όλο και περισσότερο. Οι συσκευές που χρησιμοποιούμε για να διαχειριστούμε τη ζωή μας μας δίνουν πρόσβαση σε σχεδόν οτιδήποτε θέλουμε με το πάτημα ενός κουμπιού. Το κρυπτογραφικό οικοσύστημα δεν το έχει γλιτώσει ούτε αυτό. Τα NFT, τα παιχνίδια blockchain και οι πληρωμές με κρυπτογράφηση δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε geeks κρυπτογράφησης. Είναι πλέον όλα εύκολα διαθέσιμα ως μέρος ενός αναπτυσσόμενου μετασύμπαντος.


Ποιος είναι ο ορισμός του metaverse;

Το metaverse είναι μια έννοια ενός διαδικτυακού, τρισδιάστατου, εικονικού χώρου που συνδέει τους χρήστες σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Θα συνδέει πολλές πλατφόρμες, παρόμοια με το Διαδίκτυο που περιέχει διαφορετικούς ιστότοπους προσβάσιμους μέσω ενός μόνο προγράμματος περιήγησης. 

Η ιδέα αναπτύχθηκε στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Snow Crash του Neal Stephenson. Ωστόσο, ενώ η ιδέα ενός μετασύμπαντος ήταν κάποτε μυθοπλασία, τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον.

Το metaverse θα καθοδηγείται από την επαυξημένη πραγματικότητα, με κάθε χρήστη να ελέγχει έναν χαρακτήρα ή ένα avatar. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε μια συνάντηση μικτής πραγματικότητας με ένα ακουστικό Oculus VR στο εικονικό γραφείο σας, να ολοκληρώσετε τη δουλειά και να χαλαρώσετε σε ένα παιχνίδι που βασίζεται σε blockchain και, στη συνέχεια, να διαχειριστείτε το χαρτοφυλάκιο κρυπτογράφησης και τα οικονομικά σας όλα μέσα στο metaverse.
Μπορείτε ήδη να δείτε ορισμένες πτυχές του μετασύμπαντος στους υπάρχοντες εικονικούς κόσμους βιντεοπαιχνιδιών. Παιχνίδια όπως το Second Life και το Fortnite ή εργαλεία κοινωνικοποίησης εργασίας όπως το Gather.town συγκεντρώνουν πολλά στοιχεία της ζωής μας σε διαδικτυακούς κόσμους. Αν και αυτές οι εφαρμογές δεν είναι το μετασύμπαντο , είναι κάπως παρόμοιες. Το μετασύμπαν δεν υπάρχει ακόμα. 

Εκτός από την υποστήριξη παιχνιδιών ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το metaverse θα συνδυάζει οικονομίες, ψηφιακή ταυτότητα, αποκεντρωμένη διακυβέρνηση και άλλες εφαρμογές. Ακόμη και σήμερα, η δημιουργία και η κατοχή πολύτιμων αντικειμένων και νομισμάτων από τους χρήστες βοηθούν στην ανάπτυξη ενός ενιαίου, ενοποιημένου μετασύμπαντος. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν στο blockchain τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει αυτήν τη μελλοντική τεχνολογία.


Γιατί συνδέονται τα βιντεοπαιχνίδια με το metaverse;

Λόγω της έμφασης στην τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα, τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν την πιο κοντινή εμπειρία μετασύνδεσης αυτή τη στιγμή. Αυτό το σημείο δεν είναι μόνο επειδή είναι 3D, ωστόσο. Τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν πλέον υπηρεσίες και δυνατότητες που περνούν σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Το βιντεοπαιχνίδι Roblox φιλοξενεί ακόμη και εικονικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και συναντήσεις. Οι παίκτες δεν παίζουν απλώς το παιχνίδι πια. το χρησιμοποιούν και για άλλες δραστηριότητες και κομμάτια της ζωής τους στον «κυβερνοχώρο». Για παράδειγμα, στο παιχνίδι για πολλούς παίκτες Fortnite, 12,3 εκατομμύρια παίκτες συμμετείχαν στην εικονική μουσική περιοδεία του Travis Scott.


Πώς ταιριάζει το crypto στο μετασύμπαντο;

Το gaming παρέχει την τρισδιάστατη πτυχή του μετασύμπαντος, αλλά δεν καλύπτει όλα όσα χρειάζονται σε έναν εικονικό κόσμο που μπορεί να καλύψει όλες τις πτυχές της ζωής. Το Crypto μπορεί να προσφέρει τα άλλα βασικά μέρη που απαιτούνται, όπως ψηφιακή απόδειξη ιδιοκτησίας, μεταφορά αξίας, διακυβέρνηση και προσβασιμότητα. Τι σημαίνουν όμως αυτά ακριβώς;

Εάν, στο μέλλον, εργαζόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε, ακόμη και αγοράζουμε εικονικά αντικείμενα στο metaverse, χρειαζόμαστε έναν ασφαλή τρόπο να δείξουμε ιδιοκτησία. Πρέπει επίσης να αισθανόμαστε ασφαλείς μεταφέροντας αυτά τα αντικείμενα και τα χρήματα γύρω από το μετασύμπαν. Τέλος, θα θελήσουμε επίσης να παίξουμε ένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων που λαμβάνει χώρα στο μετασύμπαν εάν θα είναι τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας.

Ορισμένα βιντεοπαιχνίδια περιέχουν ήδη κάποιες βασικές λύσεις, αλλά πολλοί προγραμματιστές χρησιμοποιούν αντ 'αυτού το crypto και το blockchain ως καλύτερη επιλογή. Το Blockchain παρέχει έναν αποκεντρωμένο και διαφανή τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων, ενώ η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών είναι πιο συγκεντρωτική.

Οι προγραμματιστές blockchain έχουν επίσης επιρροή από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Το gamification είναι συνηθισμένο στο Decentralized Finance (DeFi) και στο GameFi. Φαίνεται ότι θα υπάρξουν αρκετές ομοιότητες στο μέλλον ώστε οι δύο κόσμοι να ενοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Οι βασικές πτυχές του blockchain που ταιριάζουν στο metaverse είναι:

1. Ψηφιακή απόδειξη ιδιοκτησίας: Διαθέτοντας ένα πορτοφόλι με πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά σας, μπορείτε να αποδείξετε αμέσως την ιδιοκτησία μιας δραστηριότητας ή ενός περιουσιακού στοιχείου στο blockchain. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εμφανίσετε μια ακριβή μεταγραφή των συναλλαγών σας στο blockchain ενώ εργάζεστε για να δείξετε υπευθυνότητα. Το πορτοφόλι είναι μια από τις πιο ασφαλείς και ισχυρές μεθόδους για τη δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας και απόδειξης ιδιοκτησίας.
2. Ψηφιακή συλλεκτικότητα: Ακριβώς όπως μπορούμε να καθορίσουμε ποιος κατέχει κάτι, μπορούμε επίσης να δείξουμε ότι ένα αντικείμενο είναι πρωτότυπο και μοναδικό. Για ένα metaverse που θέλει να ενσωματώσει περισσότερες πραγματικές δραστηριότητες, αυτό είναι σημαντικό. Μέσω  των NFT , μπορούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα που είναι 100% μοναδικά και δεν μπορούν ποτέ να αντιγραφούν επακριβώς ή να πλαστογραφηθούν. Ένα blockchain μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία φυσικών αντικειμένων.
3. Μεταφορά αξίας : Ένα metaverse θα χρειαστεί έναν τρόπο για να μεταφέρει αξία με ασφάλεια τον οποίο εμπιστεύονται οι χρήστες. Τα νομίσματα εντός παιχνιδιού σε παιχνίδια για πολλούς παίκτες είναι λιγότερο ασφαλή από το crypto σε ένα blockchain. Εάν οι χρήστες περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στο μετασύμπαν και κερδίζουν χρήματα εκεί, θα χρειαστούν ένα αξιόπιστο νόμισμα.
4. Διακυβέρνηση: Η ικανότητα να ελέγχετε τους κανόνες της αλληλεπίδρασής σας με το μετασύμπαν θα πρέπει επίσης να είναι σημαντική για τους χρήστες. Στην πραγματική ζωή, μπορούμε να έχουμε δικαιώματα ψήφου σε εταιρείες και να εκλέγουμε ηγέτες και κυβερνήσεις. Το metaverse θα χρειαστεί επίσης τρόπους για την εφαρμογή δίκαιης διακυβέρνησης και το blockchain είναι ήδη ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να γίνει αυτό.
5. Προσβασιμότητα: Η δημιουργία πορτοφολιού είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο σε δημόσιες αλυσίδες μπλοκ. Σε αντίθεση με έναν τραπεζικό λογαριασμό, δεν χρειάζεται να πληρώσετε χρήματα ή να δώσετε λεπτομέρειες. Αυτό το καθιστά έναν από τους πιο προσιτούς τρόπους διαχείρισης των οικονομικών και μια διαδικτυακή, ψηφιακή ταυτότητα.
6. Διαλειτουργικότητα: Η τεχνολογία Blockchain βελτιώνει συνεχώς τη συμβατότητα μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών. Έργα όπως το Polkadot (DOT) και το Avalanche (AVAX) επιτρέπουν τη δημιουργία προσαρμοσμένων αλυσίδων μπλοκ που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ένα μόνο μετασύμπαν θα χρειαστεί να συνδέσει πολλά έργα και η τεχνολογία blockchain έχει ήδη λύσεις για αυτό.


Τι είναι η metaverse δουλειά;

Όπως αναφέραμε, το μετασύμπαν θα συνδυάζει όλες τις πτυχές της ζωής σε ένα μέρος. Ενώ πολλοί άνθρωποι εργάζονται ήδη στο σπίτι, στο μετασύμπαν, θα μπορείτε να μπείτε σε ένα τρισδιάστατο γραφείο και να αλληλεπιδράσετε με τα avatar των συναδέλφων σας. Η δουλειά σας μπορεί επίσης να σχετίζεται με το μετασύμπαν και να σας παρέχει εισόδημα άμεσα χρησιμοποιήσιμο στο μετασύμπαντο. Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους οι θέσεις εργασίας υπάρχουν ήδη σε παρόμοια μορφή.

Τα μοντέλα GameFi και παιχνίδι για κέρδη παρέχουν πλέον σταθερές ροές εισοδήματος για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι διαδικτυακές θέσεις εργασίας είναι εξαιρετικές υποψήφιες για μελλοντική εφαρμογή μεταστροφών, καθώς δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να περάσουν το χρόνο τους ζώντας και κερδίζοντας σε εικονικούς κόσμους. Παιχνίδια που παίζουν για να κερδίσουν, όπως το Axie Infinity και το Gods Unchained, δεν έχουν καν τρισδιάστατους κόσμους ή είδωλα. Ωστόσο, είναι η αρχή ότι θα μπορούσαν να είναι μέρος του metaverse ως ένας τρόπος για να κερδίσετε χρήματα εξ ολοκλήρου στον διαδικτυακό κόσμο.


Παραδείγματα μεταστροφών

Αν και δεν έχουμε ακόμη ένα ενιαίο, συνδεδεμένο μετασύμπαντο, έχουμε πολλές πλατφόρμες και έργα παρόμοια με το μετασύμπαντο. Συνήθως, αυτά ενσωματώνουν επίσης NFT και άλλα στοιχεία blockchain. Ας δούμε τρία παραδείγματα:

SecondLive

Το SecondLive είναι ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον όπου οι χρήστες ελέγχουν τα avatars για κοινωνικές συναναστροφές, μάθηση και επιχειρήσεις. Το έργο διαθέτει επίσης μια αγορά NFT για την ανταλλαγή συλλεκτικών αντικειμένων. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το SecondLive φιλοξένησε το Binance Smart Chain's Harvest Festival στο πλαίσιο της πρώτης επετείου του. Η εικονική έκθεση παρουσίασε διαφορετικά έργα στο οικοσύστημα BSC για να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν οι χρήστες.


Axie Infinity

Το Axie Infinity είναι ένα παιχνίδι για κέρδη που παρέχει στους παίκτες στις αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να αποκτήσουν σταθερό εισόδημα. Αγοράζοντας ή χαρίζοντας τρία πλάσματα γνωστά ως Axies, ένας παίκτης μπορεί να αρχίσει να καλλιεργεί το διακριτικό Smooth Love Potion (SLP). Όταν πωλείται στην ανοιχτή αγορά, κάποιος θα μπορούσε να βγάλει περίπου $200 έως $1000 (USD) ανάλογα με το πόσο παίζει και την τιμή της αγοράς.

Παρόλο που το Axie Infinity δεν παρέχει έναν μοναδικό τρισδιάστατο χαρακτήρα ή avatar, δίνει στους χρήστες την ευκαιρία για μια δουλειά που μοιάζει με metaverse. Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει τη διάσημη ιστορία των Φιλιππινέζων που τη χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση για την πλήρη απασχόληση ή την πρόνοια.


Decentraland

Το Decentraland είναι ένας διαδικτυακός, ψηφιακός κόσμος που συνδυάζει κοινωνικά στοιχεία με κρυπτονομίσματα, NFT και εικονικά ακίνητα. Επιπλέον, οι παίκτες παίρνουν επίσης ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση της πλατφόρμας. Όπως και άλλα παιχνίδια blockchain, τα NFT χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση συλλεκτικών καλλυντικών. Χρησιμοποιούνται επίσης για αγροτεμάχια LAND, 16x16 μέτρων που μπορούν να αγοράσουν οι χρήστες στο παιχνίδι με το κρυπτονόμισμα ΜΑΝΑ. Ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργεί μια πολύπλοκη κρυπτοοικονομία.


Ποιο είναι το μέλλον του μετασύμπαντος;

Το Facebook είναι μια από τις πιο δυνατές φωνές για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου μετασύμπαντος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για ένα μετασύμπαντο με κρυπτογράφηση λόγω του έργου Diem stablecoin του Facebook . Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέφερε ρητά τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει ένα έργο μετατροπής για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας και τη βελτίωση των οικονομικών ευκαιριών για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ιδιοκτησία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της επικοινωνίας και των πλατφορμών κρυπτογράφησης από το Facebook του δίνουν μια καλή αρχή συνδυάζοντας όλους αυτούς τους κόσμους σε έναν. Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στοχεύουν επίσης στη δημιουργία ενός μετασύμπαντος, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Apple και Google.
Όταν πρόκειται για ένα μετασύμπαντο με κρυπτογράφηση, η περαιτέρω ενοποίηση μεταξύ των αγορών NFT και των τρισδιάστατων εικονικών συμπάντων φαίνεται σαν το επόμενο βήμα. Οι κάτοχοι NFT μπορούν ήδη να πουλήσουν τα προϊόντα τους από πολλές πηγές σε αγορές όπως το OpenSea και το BakerySwap , αλλά δεν υπάρχει ακόμη μια δημοφιλής τρισδιάστατη πλατφόρμα για αυτό. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι προγραμματιστές blockchain θα μπορούσαν να αναπτύξουν δημοφιλείς εφαρμογές που μοιάζουν με μετασύμπαν με περισσότερους οργανικούς χρήστες από έναν μεγάλο τεχνολογικό γίγαντα.


Κλείσιμο σκέψεις

Ενώ ένα ενιαίο, ενωμένο μετασύμπαν είναι πιθανότατα πολύ μακριά, μπορούμε ήδη να δούμε εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία του. Φαίνεται να είναι μια ακόμη περίπτωση χρήσης επιστημονικής φαντασίας για την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Αν θα φτάσουμε ποτέ πραγματικά στο σημείο ενός μετασύμπαντος δεν είναι σίγουρο. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, μπορούμε ήδη να βιώνουμε έργα που μοιάζουν με μετασύμπαν και να συνεχίσουμε να ενσωματώνουμε περισσότερο το blockchain στην καθημερινή μας ζωή.


https://academy.binance.com/en/articles/what-is-the-metaverse

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις